Nu verschenen in het Nederlands "De Ridgeback Onthuld ..." naar het originele boek    "The Ridgeback Revealed" geschreven door Timmy U. Ralfe vertaald door Nancy Schaufeli.

 De zwangerschap verloopt tot nu toe volgens het boekje. Aisha blijft heel erg fit en vol energie. De BARF voedingen worden naar gelang de zwangerschap vordert, aangepast en verdeelt in vier keer per dag. Behalve water en 100% cocos water krijgt Aisha nu ook verse geitenmelk (dit blijft ze ook na de bevalling krijgen). De buik groeit iedere week maar haar ranke vorm blijft goed zichtbaar.


Maandag 2 Mei

Echo gemaakt voor bevestiging van de zwangerschap. Hoera, er lijken in totaal 9 pups aanwezig te zijn. Op de onderstaande foto zijn er twee foetussen te zien, met duidelijk zichtbare ledematen. Ook de hartjes kloppen allemaal. De uitgerekende datum is 10 Juni.


Woensdag 1 Juni

 Wandelingen worden nu beperkt en afstanden korter, alleen rond en om het huis. Nog ongeveer 9 dagen te gaan.

 Alles is ingericht en staat klaar voor de bevalling. Zondag 5 Juni Aisha loopt parmantig door de tuin. Haar buik lijkt nu iedere dag te groeien. Ze geeft aan meer te willen rusten!                 Eten en drinken gaat goed.Dinsdag 7 Juni

Duidelijk zichtbaar op de röntgen foto, de wervelkolommen en hoofdjes. Twee dierenartsen tellen. Het lijken er nu 10 te worden! Er is ook nog een echo gemaakt en hierop was duidelijk dat de lensjes in de ogen gevormd zijn. Ze is er dus bijna.  Aankomende Vrijdag 10 Juni is de  uitgerekende dag (63 ste dag). Alles staat klaar en iedereen is voorbereid. 


Woensdag 8 Juni

Aisha krijgt het zwaar, heeft een versnelde ademhaling en ze zoekt de koele plekjes op in huis en de tuin.

Donderdag 9 Juni

Nancy sliep op een matras naast de werpkist in de Bibliotheek. Er gebeurde iets heel speciaals: Aisha heeft de eerste pup naast Nancy geworpen! Blijk van dank?

Het is nu 09.00, er zijn er 6 ter wereld, het gaat goed. Het is 12.00 uur in de middag en er zijn er 11 geboren. Er zijn twee reutjes en maar liefst 9 teefjes! Allemaal vol leven en het is dringen aan de melk bar. De bevalling heeft in totaal 7 uur geduurd en is zonder stress of complicaties verlopen. 

 

Oeps! Het is nu opeens avond. We dachten dat het bij 11 stuks zou blijven omdat dit op de röntgenfoto was geteld maar tot onze blije verrassing kwamen er nog 2 extra pups ter wereld! Dus 13 (5 livernoses) in totaal, waarvan 3 reutjes en 10 teefjes. Vanmiddag hebben we de dierenarts met een mobiel Rontgen apparaat thuis gehad en die bevestigde dat het bij 13 stuks zou blijven. Oef ! Wat een dag.Fantastisch gelopen.     De reutjes hebben een kleurstip onderaan de rug en de teefjes een kleurstip in de nek. Alle pups wegen tussen de 390 en 440 gram. Echte grote gewichtsverschillen zijn er dus niet. Ze piepen en kroelen allemaal om melk te drinken en tegen Aisha aan te liggen. De kinderen aan de Kidibul Cerise en Opa en oma aan de prosecco! De bubbels gaan open, Salute! Wat een geweldige ervaring en een onvergetelijke dag. 


10 en 11 Juni

 De pups drinken, slapen, draaien, piepen en kreunen een beetje. Het is ongelofelijk maar ze hebben onderling al afgesproken wie er wanneer mag drinken. Er zijn twee ploegen. De ene zoekt naar de tepels en drinken en de andere ploeg ligt op 20 cm te slapen. Aisha begeleid de situatie en duwt wat met haar neus om richting aan de kleintjes te geven. Ze maakt ze allemaal schoon en verwarmt ze. Vandaag gaan we weer wegen, gisteren waren er 10 aangekomen en 3 gelijk gebleven in gewicht. Sommige pups lijken al zeer actief en druk, andere wat rustiger. Onze andere twee Rhodesians, Lee en Zaina, volgen het tafereel op een afstandje. Ze mogen af en toe even langs lopen en dan kijken ze nieuwsgierig waar al dat gepiep vandaan komt. De haard staat aan en het is heerlijk warm (27/28 graden) in de bibliotheek.
Zondag 12 Juni

Op de eerste foto en de laatste foto is goed te zien dat het nestje lichte en donkere snoetjes heeft. Er zijn  een aantal Livernose pups aanwezig. Op de derde foto ziet u familie van Mr.Spok, de oren puntig en in de racehouding strak langs het hoofdje. Ze drinken heel erg goed en volgens de berekeningen nemen ze allemaal in gewicht toe. Gemiddelde toename is tussen de 7-10 % per dag in vergelijking met de dag ervoor. Er zijn er twee bij die hebben 17% gewicht toename gehad vandaag! De rust/ slaap pauzes zijn tussen het zogen wat groter aan het worden. Nadat ze voldaan zijn rollen ze naar de zijkant en neemt een broertje of zusje plaats aan de melkbar. Ze maken hierbij de gekste bewegingen, geluidjes, piepjes en kraakjes.  Aisha zelf komt zelf ook een beetje bij.Maandag 13 Juni
Vannacht hebben we wel 3 uur achter elkaar kunnen slapen, de pups waren heel rustig.
Aisha lijkt wel slagroom aan de pups te voeden! Ze groeien allemaal als kool.
In de onderstaande tabel de gewichtstoename in grammen per dag.
De pups beginnen regelmaat te krijgen met zogen en ze rusten beduidend meer tussen het drinken door. 
Dinsdag 14 Juni

We hebben vandaag pasfoto's gemaakt. Verschillende tinten red wheaten bij de 13 pups. Donkere en lichte snoetjes. Er lijken toch echt 5 livernose pups bij te zijn. Na de vijfde dag kleuren de neusjes van roze naar zwart of zoals bij nr. 4, 5, 6, 8 en 11 naar leverkleur (Livernose). Nummers 1,6 en 9 zijn reutjes de andere 10 zijn teefjes. De pups drinken beduidend meer en met regelmaat ook de pauzes ertussen worden iets langer, langer slapen dus! Het ritueel gaat dag en nacht door. Aisha maakt regelmatig een rondje door de tuin waarbij ze de kleintjes niet lang alleen wil laten. Lee en Zaina, onze ander twee Rhodesians, blijven op afstand maar zijn wel heel erg nieuwsgierig. Morgen levering van verse geitenmelk voor de zogende mama. Wordt makkelijker opgenomen en zorgt voor goede melkproductie.

                                                    

Woensdag 15 Juni 
Dit jaar moeten de officiële stamboom namen met de letter P beginnen. Als suggestie hebben er 13 gevonden . Allemaal uit hetzelfde genre. Nu naar de kenmerken van de verschillende pups kijken en  de naam met de passende betekenis erbij te voegen. De nageltjes zijn nog zacht en bij enkele iets wit op het voor voetje. Ze zijn ook allemaal gewogen, morgen komt de nieuwe lijst met gewichten.


Donderdag 16 Juni

Vandaag zijn de pups precies 1 week, reden tot een klein feestje! Vanochtend hebben we ze allemaal gewogen. In de tabel is elke kleur een andere pup. Oranje en licht blauw zijn dubbel omdat er zowel reu als teef van zijn (Reu stip op de bil, teef stip in de nek). Vandaag leggen we dame geel en dame transparant (laatste in de tabel) extra aan de melkbar omdat deze twee gisteren niet veel in gewicht zijn aangekomen. 


Vrijdag 17 Juni


Het is allemaal wel heel spannend. Lee en Zaina liggen op een matras te kijken wat er eigenlijk allemaal gebeurt in die grote houten mand. Serena zit bij Aisha die de pups voedt. Langzaam dichterbij met kleine stapjes en gecontroleerd. De nieuwe situatie met piep geluiden, geuren en bewegingen zijn allemaal heel interessant en spannend. 


Nieuwsgierig? Wel nee, we willen alleen graag niets missen!


We doen gewoon net alsof het ons niet interesseert, maar ondertussen blijven we toch even liggen om niets te missen. Aisha geeft aan dat dit het limiet voor vandaag is, de situatie is ontspannen.


Zaterdag 18 Juni

Vandaag is Aisha jarig, 3 jaar jong en dertien cadeautjes gekregen. Ze komen allemaal melk drinken en vallen als het feestje gaat beginnen in slaap, zoals deze dame hieronder.


Bij de mannen is het niet anders! Ook deze gaat na de melk even een dutje doen, snurkt nog net niet.


De mooiste cadeautjes heeft ze zelf gemaakt dit jaar!

                                                                            

                                                                                      Zondag  19 Juni 

 Pogingen om de eerste stapjes te zetten. Ieder probeert het met als gevolg: omrollen,vallen, kruipen en weer proberen op te staan totdat de vermoeidheid toe slaat.


Maandag 20 Juni

Elke dag nieuwe pogingen tot lopen en met succes, al lijkt het een hindernis baan.


Dinsdag 21 Juni

Het wordt een speciale dag vandaag. Er gaat een wereld voor de pups open ...
De eerst geboren pup, het reutje die als cadeautje bij Nancy op bed werd geworpen, heeft ook als eerste zijn oogjes geopend! Andere zullen spoedig volgen. 


Nancy is bij de dierenkliniek geweest. De eerste ontworming kuur opgehaald, die wordt over twee dagen gegeven (de pups zijn dan twee weken). Ook is er een afspraak op 25 Juli gemaakt om met de hele roedel langs te komen. Dan worden namelijk alle pups gecontroleerd, gechipt, gevaccineerd en krijgen allemaal een Europees dierenpaspoort.

Behoorlijk vermoeit van alle sta en loop pogingen en dan ook nog voor de camera.


                                                                               22 Juni

We gaan met het dagelijkse ritueel beginnen. Wegen, schoonmaken, drinken, lopen en slapen. Niemand wil iets missen ook mijn tante Zaina niet.


Kijk een hoeveel ik al weeg! Ik drink nog alleen moedermelk maar de menukaart ligt al klaar van het BARF restaurant.


Mijn tante kijkt heel nieuwsgierig in de werpkist en gaat ons waarschijnlijk voetballen leren.23 Juni

Vandaag de gewichten tabel, alle pups zijn goed aangekomen. Blauw gaat vandaag voor de sprint om om over de 1000 gram te komen. Groot nest en met 14 dagen zijn ze allemaal (op blauw na) 1 Kilo of meer. 


De eerste ontwormingskuur op de 14de dag. Een half pilletje opgelost in Mamilac van 37 graden, het is naar binnen voordat ze er erg in hebben dat het geen moedermelk was.


Het is een drukke dag vandaag want we hebben vanmiddag ook de nageltjes van voor- en achterpoten geknipt. Morgen en Zaterdag een rustdag. Zondag gaan we verder met nieuws.


26 Juni

Zaina en Lee zijn van het weekend bij de, door de BRRC georganiseerde, coursing dag te Beringen geweest. De honden gaan dan per stuk of met z'n tweeën op een uitgezet parcours met bochten en scherpe  hoeken achter een "haas" (plastic linten van 30 cm.) aan. Het komt aan op snelheid, wendbaarheid en inzicht. Heel leuk om met je hond te doen. 

Aisha, de pups en Nancy zijn natuurlijk thuis gebleven. Het gaat nu van kleine pup al op een echt hondje lijken. Ze nemen bepaalde houdingen en posities aan als: zitten, liggen en stilstaan. Ze zijn heel nieuwsgierig, klimmen en spelen met elkaar. De geluiden die ze maken lijken wel uit een dierentuin te komen. Grommen, brommen, vogel geluiden we horen van alles uit de werpbox komen. Natuurlijk wordt er ook geblaft. Dame Groen houdt de wacht terwijl de anderen slapen.

                                                                       

Dame Zwart knuffelt al erg graag!


Dame Roze lijkt ondernemend en nieuwsgierig. Met een drietal weken zullen meerdere karakter trekken van alle honden duidelijker zichtbaar worden. 

 

                                                                                        27 juni

Het gaat met voeden nog steeds goed al krijgt Aisha het zwaar met al die kleintjes die om haar heen dansen om een plekje te reserveren. Zelfs met de pootjes in de lucht, ze halen alle capriolen uit om maar een plekje te bemachtigen. Als ze eenmaal ligt dan helpen we de kleintjes te verdelen in twee ploegen zodat ieder de voeding krijgt. Waarschijnlijk gaan we binnenkort bij voeden want ze groeien hard en het is met 13 pups zwaar om alleen borstvoeding te geven. Als ze allemaal gedronken hebben dan vallen ze tegelijkertijd in slaap en is het muisstil. Tot 23.00 uur vanavond, dan is het speel uurtje.


28 Juni

We zitten er met onze neus bovenop en elke dag weer iets nieuws. Bij sommige voelden we ze al, maar nu hebben we een foto kunnen maken (niet echt scherp maar die komt nog wel). De tandjes! 
Alles krijgt nu echt vorm. 
29 Juni
Het is niet alleen proberen uit de werpkist te klimmen maar mama is ook heel leuk om als klimrek te gebruiken en een warm plekje om in slaap te vallen. Dame Rood ligt als eerste. Dame Paars en Blauw drinken nog lekker bij mama. 
Alle papieren van Sint Hubertus zijn binnen gekomen om de stambomen aan te vragen en de DNA testen te doen.

                                                                             

                                                                                        30 Juni

Vandaag zijn de pups 3 weken! Tijd om de combinatie van geslacht, uiterlijke kenmerken en de namen bekend maken. De reutjes hebben hun kleurstip bij de staart en de teefjes in de nek. Zo kunt u op de foto’s en video’s zien wie wie is. Er zijn 5 livernoses waarvan 1 een reutje is. Verder zijn de eerste geborene (Protos) en de laatst geborene (Panthea) zonder ridge. Dit jaar moet de officiële naam voor de stamboom met de letter P beginnen. Nu eens geen ingewikkelde Afrikaanse namen en hebben als thema de Griekse mythologie gekozen. De gewichten zijn allemaal boven de 1400 gram met als uitschieter, het reutje, Pasha (betekenis: Klein) met 1613 gram. Hij was notabene de lichtste bij de geboorte!

 

                                                                             1 Juli

We maken weer een grote stap. Na af en toe uit het flesje gedronken te hebben gaan ze nu het diepe (bord) in. De bordjes staan op de grond en even kijken hoe dat werkt. Ze vallen aan, lopen erdoor heen, kliederen elkaar onder en ze hebben behalve heel veel schik ook nog wat binnen gekregen. Het wel opletten dat ze niet de hele kamer door gaan. De volgende keer hebben we een antislip ondergrond zodat de hondjes niet uitglijden. De pups likken elkaar schoon en Aisha helpt mee. Het is 1 grote bende maar een dweil doet wonderen. Nu lekker in de werpkist een dutje doen.


                                                                       2 Juli

Het gaat steeds beter aan tafel, met de antislip ondergrond gaat het een stuk beter. 


3 en 4 Juli

Op de nieuwe pagina "DE PUPS" vindt u elke pup afzonderlijk. Zo zijn ze goed te volgen en beter te herkennen. Algemene informatie zal op deze pagina regelmatig worden bijgehouden en geüpdatet.

Vandaag Maandag, de nageltjes zijn allemaal weer geknipt, die worden behoorlijk scherp en lijken wel tijger klauwtjes. Als ze bij Aisha drinken dan prikt het behoorlijk. 

Ze krijgen nu ook twee keer per dag puppy melk erbij en aan het einde van de week gaan we met kleine beetjes zeer fijngemalen kip erbij geven.


5 Juli

Het eten uit de borden gaat super. Af en toe er nog doorheen lopen maar het blijft redelijk netjes. Na het eten met een van de kinderen spelen en daarna een dutje doen. 


Philo gaat er al helemaal voor staan.


Gisteren heeft Phantea als eerste 2000 gram bereikt (ruim 5x het geboorte gewicht in nog geen 4 weken). Vandaag zijn er meer dan de helft van de hondjes die over de 2000 gram zijn, ze groeien allemaal goed.  

                                                                            

Na het eten lopen ze vrij rond, ze spelen en zitten elkaar achterna. Daarna gaan ze lekker even slapen.

                                                                             

                                                                       6 Juli                                                                            

De pups eten nu goed uit de bordjes. Ze staan op wit piepschuim zodat de niet wegglijden uit enthousiasme. Nadat ze gegeten hebben lopen ze een half uurtje in de bibliotheek te spelen en te ravotten. Alles is interessant, ook door de schuifpui naar buiten kijken. Naar buiten mag pas volgende week. Aisha gaat ze allemaal stuk voor stuk langs om ze te controleren. Ondertussen verschonen wij de werpkist . Dan is het tijd om te slapen en vast over de volgende voeding te dromen. 

7/8 Juli

                                                                                  

Vandaag voor het eerst de loopplank om uit de werpkist te lopen geprobeerd. Werkt super, ze gaan op de veiligheidsrand in de werpkist staan en dan kunnen ze over de hele breedte de loopplank gebruiken.


Ook hebben ze aan de buitenlucht geroken, de schuifpui deuren open en enkele hebben onder toezicht van Aisha de stap naar buiten gemaakt. Speciale dank aan David Spruyt voor de mooie foto's.


De kleuren met was gaan we langzamerhand vervangen door kleuren bandjes. We laten ze langzaam wennen dat ze iets om hun nek hebben (een aantal beginnen te krabben).


9 Juli

 Ze spelen na het eten veel met elkaar en na al die nieuwe indrukken gaan ze weer terug de werpkist in te gaan om tegen elkaar aan te gaan liggen slapen. Als voeding leggen we ze eerst bij Aisha aan en dan krijgen ze een mix van puppy melk en heel fijn gemalen BARF. Een mengsel dat erin gaat als pap, vier keer per dag om de zes uur.


Gisteren weer naar buiten geweest. Alle hondjes zijn heel nieuwsgierig maar blijven nog wel in de buurt van de deur. Aisha loopt er ontspannen doorheen en houdt alle kleintjes in de gaten.

                                                                             

                                                     In de startblokken en rennen naar de bordjes!


10 Juli

Vandaag met het prachtige weer naar buiten en dat gaat steeds soepeler. Nu zijn twee van de vier voedingen met fijn gemalen kip. Ook hebben we bordjes met water neer gezet en dat was in het begin vreemd. Eenmaal dat Aisha ervan dronk, ze deed het eigenlijk voor, toen vielen de pups ook aan. 


Wordt vervolgd op: ONS NESTJE (vanaf 11 Juli). In verband met de lengte en inhoud van deze pagina (veel foto's en video's die lang duren om te laden) is er een tweede geopend waar de foto's, video's en het nieuws verder gaan (vanaf Maandag 11 Juli).