Nu verschenen in het Nederlands "De Ridgeback Onthuld ..." naar het originele boek    "The Ridgeback Revealed" geschreven door Timmy U. Ralfe vertaald door Nancy Schaufeli.

De eerste dag zit erop. Alle pups hebben een goede dag gehad, allemaal goed gedronken, geslapen, maken allerlei geluidjes en zijn erg actief. Voor Aisha lijkt het wel een makkie. Er zijn dit keer tepels (8 stuks) genoeg voor de 7 pups. Het eerste nest was met 13 pups en dat ging gelukkig ook, maar was wel wat druk voor Aisha. Melk voor de 7 kleintjes is er genoeg!


Ze is constant met de pups bezig alsof ze nooit anders gedaan heeft. Schoonmaken, omrollen en houdt ze stuk voor stuk in de gaten dat ze genoeg drinken. Ze blijven dicht tegen elkaar aanliggen tijdens het slapen en drinken. De werpkist lijkt nog gigantisch voor de pupjes, ze blijven dicht in de buurt van elkaar en mama. Voorlopig om Aisha en de pups alle rust te geven hebben we de bibliotheek en de woonkamer van een transparant hek voorzien. De andere honden komen af en toe even voor het hekje kijken als er vreemde hoge piepjes en geluidjes uit de zijkamer komen. Ze lijken het wel te herkennen van de vorige keer en zijn heel nieuwsgierig maar dringen niet aan. Wel zijn ze heel enthousiast om Aisha te zien als ze in de tuin uitgelaten wordt. Die nieuwe geurtjes rondom Aisha zijn wel heel interessant! Voorlopig wordt ze alleen in onze eigen tuin gelaten, dat is vertrouwd en ze kan er niets oplopen dat ze aan de pups zou kunnen doorgeven. Dat blijven we voorlopig de komende 3 tot 4 weken zo doen. 


Aisha eet in de bibliotheek en dat doen wij dan ook de eerste paar keer, zodat ze niet een moment alleen is. De "Spaghetti con Zucchini" mag ze echter niet hebben. Voor haar heerlijke BARF met alle puur natuurlijke supplementen van Naturavetal. Als drinken krijgt ze volle geitenmelk en natuurlijk cocos water voorgeschoteld. 

Dit is de nieuwe gewicht tabel van zondag 25 Maart (we wegen elke dag rond dezelfde tijd).


Maandag 26 Maart

Het was een echte zondag gisteren, iedereen rond en in de werpkist in de meest luie stand. De meeste navelstrengetjes zijn verdroogd en vallen er af.  

De pups lijken wel meer zuigkracht te krijgen, ze drinken vaker en krachtiger. Dat is ook aan Aisha haar tepels te zien die staan onder spanning en zitten vol met melk. De kleintjes doen hun best en hun gewichten gaan goed. Waar ze zaterdag niet veel in % bijkwamen of zelfs iets lichter werden, dat ook normaal is de eerste dag na de bevalling, kwamen ze zondag allemaal aan  en goed ook. Rio (het rode reutje) heeft de smaak te pakken. Hij slaapt veel en moest de eerste dag aangelegd worden. Nu kruipt hij naar Aisha en drinkt vaak als eerste. Het blauwe en paarse reutje zijn al over een pond. Het verschil tussen de lichte en zware zegt nu nog niet zoveel. De dames pakken in percentage het meeste vandaag. Sommige kleintjes lijken al super gevormd te zijn en lijken de gespierde billen van Jay te hebben. 

Rebel (dame wit) lijkt een echte rebel, ze is nu het meest actief en kruipt over Aisha heen om er aan de andere kant af te rollen of tijdens de klim van vermoeidheid zo terug te glijden tussen de anderen.

Lee heeft even bij de pups gesnuffeld toen Aisha in de tuin was. Hij vondt het toch wel vreemd al die kleine dingetjes in de werpkist. Het is lekker warm in de bibliotheek, maar liefst 26 graden. We houden de gordijnen nog dicht, dat is rustig voor Aisha en de pups horen en zien toch nog niets, die doen alles op de geur. Ik hoor alweer een hoop gekrioel van het jonge kroost, het is tijd om te ontbijten. 

Wat een gewicht hebben ze vandaag toegenomen! De winnaar van de dagprijs is vandaag:  Rio met 18%, maar liefst 66 gram erbij. Proficiat, je had ze nodig. 


Dinsdag 27 Maart 

Het is pas 5 dagen geleden dat ze geboren werden en de veranderingen lijken wel per halve dag zichtbaar. De pups worden steeds energie rijker en beginnen goed op krachten te komen. Sommige wagen zich wel 30 cm uit de buurt van mama. De kracht waarmee ze drinken neemt enorm toe en de geluiden die ze erbij maken worden steeds luider. Als Aisha ze wast dan beginnen ze tegen te sputteren, vooral als ze aan het drinken zijn, maar Mama's wil is wet. Het is lachwekkend, ze communiceren en geven aan:

Schreeuwen = Ik wil drinken, NU!

Piepen = Ik lig niet lekker/ ga niet op me staan 

Roma (Groen) en Rebel (Wit) hebben de gewoonte om bovenop Aisha te liggen en zich naar beneden te laten zakken om te drinken. Er is al grote regelmaat met wassen, eten en slapen. Het gaat 24 uur per dag door. Als er 1 dorst krijgt dan worden de anderen door het bewegen wakker en als een kettingreactie zoeken ze allemaal een tepel om te drinken. Alsof ze wat te kort komen. 

Het is vandaag helemaal niet te geloven! Rainbow, Dame roze, is maar liefst 100 gram in 24 uur aangekomen! De wisseltrofee gaat dan ook vandaag naar haar.

De close-up's komen er morgen pas aan, de pups waren niet bij Aisha weg te halen of ze begonnen te gillen. Met een close-up zijn ze te herkennen en zo zijn de veranderingen te volgen gedurende komende weken. 

 

Woensdag 28 Maart 

 

 

De pups hebben allemaal een kleurtje met waskrijt, dat is niet schadelijk en blijft goed zitten als Aisha ze wast.

De pups kruipen tegen elkaar aan als ze niet drinken, soms op en over elkaar heen op een kluitje. Af en toe schreeuwen ze zo dat het wel katten lijken.

Het is 04.00 uur en Aisha heeft een dolle bui, ze wil even de werpkist uit, springt op de matras en maakt Nancy even wakker. Immers wordt Aisha ook om de 1 à 11/2 uur door de pups gewekt ,om te drinken, dus moet iedereen maar even meedoen en zo kan vooral niet aan je slaap komen. Ze spring van de matras op de bank en blijft zowaar een paar minuten zitten. De pups zijn zo vol gedronken dat die niet door hebben dat ze er niet is en rustig doorslapen. 

Lee, onze reu van 10 jaar, mag in de buurt komen. Hij ligt op een afstandje rustig op de bank in de buurt van de werpkist.


Donderdag 29 Maart 

De gaan we beginnen met de gewichten tabel. 

 De pups hebben overdag veel geslapen. Er is nog geen dag/nacht ritme dat komt pas als de oogjes opengaan. Dat zal volgende week zijn. Aisha is super relaxed met de pups en neemt alle tijd voor ze.

De pasfoto's zijn gemaakt en hebben een speciale pagina met Fotoboekje per Pup. Natuurlijk kiest iedereen een eigen naam maar op de officiële stamboom beginnen alle Rhodesian Ridgeback nestjes met de letter R. Even voorstellen Rainbow, Rio, Roxy, Rise, Rebel, Roma en Rockstar met allemaal dezelfde achternaam: Jay of Sunshine Lodge. 

Wat bewegende beelden van Rainbow, de eerste geborene, die neemt meteen initiatief en gaat er op uit, althans ze doet een poging.

 

Aisha probeert elke keer opnieuw een nestje te maken als we het beddengoed dagelijks verschoont hebben of als ze even eruit gaat om te plassen.

 

Als er iemand vragen mocht hebben, stuur gerust een mailtje of bel ons.