Nu verschenen in het Nederlands "De Ridgeback Onthuld ..." naar het originele boek    "The Ridgeback Revealed" geschreven door Timmy U. Ralfe vertaald door Nancy Schaufeli.

Vrijdag 23 Maart

Aisha begint met het graven van een nestje.

 

De bevalling begint, haar ademhaling gaat sneller, hijgend met haar mond open vangt ze de weëen op, kortom het gaat beginnen! 

Het is tien voor drie in de middag als het vruchtwater breekt en al snel is de eerste pup geboren, het is een meisje! 

 

Al snel volgt er een tweede, dat is een reutje, ze komen met enige regelmaat en redelijk snel achter elkaar ter wereld. 

De tijd gaat snel, aanleggen en drinken maar. De volgende komt er snel achteraan, zo wordt het snel vijf uur en er zijn er 6 geboren. Allemaal zonder problemen. Voor de zekerheid bellen we de dierenarts die een mobiel röntgen apparaat meeneemt. De laatste is om 17.05 geboren en we zien nu geen weëen of contracties meer. Aisha is rustig en ze drinken allemaal goed. 


Bij het maken van een röntgen foto blijkt er echter toch nog één in de baarmoeder te zitten! Die zit natuurlijk veel te lekker in de warme buik en heeft eindelijk de ruimte. Deze lijkt er dan ook niet uit te willen. Na nog een uur wachten oppert de dierenarts dat misschien een beetje oxytocine (een natuurlijke weëen opwekker) zal helpen om de laatste geboren te laten worden. Als de dokter naar de auto loopt om de spulletjes te helen, legt Nancy ze allemaal nog een keer aan om te drinken. En ja hoor, door het zogen zien we de contracties van de baarmoeder weer beginnen. We roepen de dokter na dat de medicijn koffer niet meer nodig is, spontaan komt dan ook de laatste om kwart over acht naar buiten! 

1,2,3,4,5,6 en 7: klaar voor de start van een nieuw leven. Wat zijn ze vertederend!

De kleintjes maken lawaai en kroelen over elkaar heen, ze drinken allemaal goed. De gewichten lopen van 355 gram tot 497 gram, verschillende vachtkleuren van licht naar heel donker, livernoses en allemaal in goede gezondheid. Het frappante is dat alle heren, livernose zijn en alle dames blacknose. Om ze te herkenbaar te maken voor ons en op de foto's, hebben ze allemaal een kleurtje. De teefjes hebben een stipje in de nek en de reutjes hebben een kleurtje op de billen. Het nest bestaat uit vier dames en drie heren.

In de onderstaande tabel staan een aantal kenmerken voor de kijkers thuis, de gewichten worden regelmatig bijgewerkt zodat de groei van de pups te volgen is.

 

 

 

7x Hoera! Beschuit met roze en blauwe muisjes!